6 Haziran 2010 Pazar

Uzmanlar: Mezuniyet mutluluğu, çocuğunuzun hayatını karartmasın

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=989128&keyfield=69736D61696C2079617661C59F

Eğitim-öğretim döneminin sonuna yaklaşılırken alkol ve sigaranın rahatlıkla tüketildiği mezuniyet törenleri aileleri endişelendirmeye başladı. Çok sayıda genç, bu tür mekanlarda özentiyle ilk defa sigara, alkol ve uyuşturucu kullanma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Otel, bar, disko gibi yerlerde okul yönetimi, öğretmen ve velilerin gözetimi dışında, gece geç saatlere kadar süren mezuniyet balolarında, öğrencileri tehlikeli bir ortam bekliyor.

Bu tür partilerin riskleri yanında, ekonomik yönden de faturası ağırlaşıyor. 100 ile bin lirayı bulan balolar, çocuklarını mutlu etmek isteyen aileleri de zora sokuyor. Uzmanlar, bu tür eğlencelerin veli ve öğretmen gözetiminde yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

MEZUNİYET BALOLARI İÇKİSİZ ORTAMDA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR

Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Çocuk ve Genç Psikiyatri Uzmanı Dr. İsmail Yavaş, mezuniyet balolarının içkisiz ortamlarda eğlenceli şekilde gerçekleştirilebileceğini belirtti. Yavaş, gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için mezuniyet balolarının anne, baba ve kardeşlerin de katıldığı ortamlarda yapılması tavsiyesinde bulunuyor.

Mezuniyet törenlerinin bar, müzikhol gibi içkili mekanların yerine piknik alanı, okul bahçesi, restorant gibi alkolün olmadığı yerlerde yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Yavaş, "Mezuniyet demek sigaranın, içkinin serbest olduğu bir ortam değil. Alkol olmadan da güzel bir şekilde eğlenilebilir. Mezuniyet sevinci, arkadaş, anne, baba ve kardeşlerle birlikte de yaşanabilir." çağrısında bulundu.

Aile bireylerinin olduğu ortamda öğrencilerin kafalarına göre hareket edemeyeceğini de belirten Yavaş, mezuniyet törenlerinin de insana bir şeyler katması gerektiğini kaydetti.

"GEÇMİŞTE YÜZ KIZARTICI, UTANILACAK GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI"

Türkiye Yeşilay Derneği Başkanı Mustafa Necati Özfatura da lise ve muadili olan okulların veda gecelerinde içki içilmesinin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Geçmişte bu tür gecelerde yüz kızartıcı, utanılacak görüntülerin ortaya çıktığını belirten Özfatura, "İçki, insanın aklını devre dışı bırakır. Lise ve üniversite öğrencilerinin veda gecelerinde içki kullanmasının karşısındayız. Yeşilay olarak bu tür çirkinliklerin olmasını istemiyoruz." diye konuştu.

"VELİLERE GÖREV DÜŞÜYOR"

Eğitim Bir Sen İzmir Şube Başkanı Abdürrahim Şenocak ise okul etkinliği kapsamında düşünülen mezuniyet balolarının eğitim öğretim kuralları içinde yapılması gerektiğine dikkat çekti. Okuldan bağımsız bir şekilde düzenlenen partilere müdahalenin zor olduğunun altını çizen Şenocak, bu durumda velilere görev düştüğünü belirterek, öğrencilere de arkalarına dönüp baktıklarında pişman olacak davranışlardan uzak durmalarını tavsiye etti.

Emniyet yetkilileri ise öğrencilerin eğlence mekanlarında düzenlenen mezuniyet partilerinde esrar, hap gibi uyuşturucu maddelere karşı bilinçli ve dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Merak ya da arkadaş etkisiyle öğrencilerin bu tür kötü alışkanlıklara yönelebileceğini belirten emniyet yetkilileri, aileleri, çocuklarını aşırı serbest bırakmamaları konusunda uyarıyor.

Mezuniyet partileri, öğrencilerin aileleri de tedirgin ediyor. Bir çok veli, istemese de çocuğunu ısrar üzerine bu balolara göndermek zorunda kalıyor. Çocuğunun lise son sınıfta okuduğunu belirten veli Kemal Çakır, mezuniyet balolarının alkolsüz yerlerde yapılması gerektiğini belirtti. Çakır, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mezuniyet balolarının alkolsüz ortamlarda ve okul idaresinin gözetiminde yapılması için yasal düzenleme yapmasını istedi.

BALOYA ALTERNATİF MEZUNİYET KAHVALTISI

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 18 Haziran Cuma günü başlayacak yaz tatili öncesinde öğrenciler tarafından organize edilen balolara alternatif olarak veli, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla okullarda mezuniyet kahvaltıları düzenlemeye başladı.

Mezuniyet kahvaltılarında, öğrencilerin gönüllerince eğlenebildiklerini belirten İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Rağip Üye, "En güzel mezuniyeti içimizde yaşatabiliriz." dedi. Öğrencilerin nezih bir ortamda mezuniyet sevinçlerini yaşayabilmeleri için okul bahçesinde gerçekleştirilen bu etkinliğe, aileler de katılıyor.

Müziğin de olduğu mezuniyet kahvaltılarında gençler, ailelerine ek bir maliyet çıkarmadan anılarını canlandırıp, eğlenme fırsatı buluyor. İl Milli Eğitim Müdürü Üye, bu yıl başlatıp önümüzdeki yıl daha da yaygınlaştırmayı planladıkları mezuniyet kahvaltılarıyla ilgili velilerle çok olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi.