10 Eylül 2009 Perşembe

Manisa' da, İzmir' de Uyuşturucu Kullanım Yaşı Düşüyor

http://www.manisahurisik.com/haber.php?haber_id=2001

Manisa’da uyuşturucu kullanma yaşı düşüyor

Uyuşturucu kullanma yaşının 12 yaşlarına düştüğünü belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Doktor İsmail Yavaş, çocuklarda yaşanan boşluk, hedefsizlik ve eğlence düşkünlüğünden dolayı uyuşturucu kullanımı arttığını söyledi

Haber: Aziz GÜL- Cüneyt HASÇELİK

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde 2009’un ilk 8 ayında tedavi gören 12–18 yaş arası 203 bayan yatan hastadan 15’i uyuşturucu bağımlısı olduğu tespit edilirken, erkeklerde ise 141 yatan hastadan 34’u uyuşturucu kullandığı tespit edildi. Bu yaştaki çocuklar için bu rakamların çok yüksek olduğunu söyleyen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Doktor İsmail Yavaş, “Basit nedenlerle gelmeyen çocuklar oluyor, bunlara uyuşturucu kullanıyor musunuz diye soruyoruz. Bir kere denedim, arkadaşlarım kullanıyor ama ben kullanmadım ya da kullanıyorum gibi doğal bir cevap veriyor. Uyuşturucu kullanma yaşı 12’lere kadar düştü. Biz hastanemizde çocuk psikiyatriliği olarak 18 yaşa kadar baktığımız için 12–18 yaşları arasında özellikle ileri yaşlarda yani 16–17 yaşlarda uyuşturucu kullanımı son zamanlarda arttı. Tabi burada bir şeye dikkat çekip de üzerinde durmanın yanında bunla nasıl başa çıkabiliriz, bunla nasıl mücadele edebiliriz asıl bunlar üzerinde durmalıyız. Neden uyuşturucu kullanımı artıyor. Özellikle tedavi de neler yapabiliriz bu sadece hastanelerle olacak iş değil. Hastaneler en ağır vakaları tedavi ederler. Ama çocuklarımızda bu boşluk, bu hedefsizlik, bu eğlence düşkünlüğü devam ettiği müddetçe televizyonlarımız bunu bir moda tarzında yansıttıkça bu kullanım artacaktır. Biz bunun çaresini sadece hastaneler olarak görmüyoruz. Çocuklarımızı sadece uyuşturucudan uzak tutmak değil, onun yerine başka nelerle doldurabiliriz, uyuşturucunu yerine hangi hedefleri koyabiliriz onlara bakmamız lazım. Bütün seçenekleri araştırmamız lazım” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZI EĞLENCE DÜŞKÜNLÜĞÜNDEN HAFİFLİKTEN KURTARMALIYIZ
İnsanın sınırsız bir varlığa sahip olduğunu söyleyen Yavaş, “ İnsan sınırsız olduğu için de sınırsız pozitif üretebilir. Basit olarak bir mesleğe yönlendirme, kitap okumaya, bir hobi, bir hedef koyulmalıdır. Fazla olan hedefleri önlerine koyup orta vadeli, uzun vadeli yapabiliriz. Çocuklarımızı eğlence düşkünlüğünden, hafiflikten kurtarmalıyız. çocuklara uyuşturucunun satılmadığı bir okul yok. Bunu dışarıdaki bir yabancı, torbacı, kadınlar çocuklar yapıyor. Marketler yapıyor. Bunlar elbette sıkım takip edilmesi lazım. Sadece uyuşturucuyu kazıdınız, yok ettiniz, bütün bunlar çözüm olmayacak. Bu sefer başka bir arayış olacak. Bir dileği kapattınız, başka bir yerden delik açılacak. Çocuk oradan patlayacak. Burada ki asıl mesele çocuklarımızın bir boşluk içinde, hedefsizlik içinde olmasıdır. Hedef yok, amaç yok, bir boşluk var. Ailelerde bu durum öyle baba başak bir türlü, anne internetin başında bir şeyler arıyor. Çocuklar sadece değil ailelerde boşluk içinde. Aileler kendilerine çeki düzen verdikleri sürece toplumuzda kendine çeki düzen verecektir. Öncelikle ailelerin kendilerine çeki düzen vermesi lazım. Anne, baba da hedef olmayınca çocukta da hedef olmaz. Çocuk daha bir çiçek. Bu çiçek büyüyecek, gelişecek ve çınar ağacı olacak” dedi.

TOPLUM OLARAK KENDİMİZİ DÜZELTMELİYİZ
Çocuklara hedef koyulması gerektiğini söyleyen Yavaş, “Bunun için herkes fikir belirtmeli. Uzmanlarda bu konuda görüş koymalı. Sigara ile mücadele kampanyası başladı. Uyuşturucuyla da aynı şekilde mücadele edilmeli. Bu mücadelemizle dünyaya örnek olmalıyız. Toplum olarak kendimizi düzeltmeliyiz. Manisa Ruh Sağlığı 12 ilden hasta kabul ediyor. Ege ve Güney Akdeniz Bölgesinden geliyorlar. En çok tatil beldelerinde oluyor. Bu konuda virüslerin olduğu bölge. Bizim hastanemize genelden Antalya mersin adana Antalya da zeytin diye bir köy var bunu gibi yerlerden temin ettiklerini söylüyorlar. Antalya bölgesinden gelen bütün çocuklarımız oradan bahsediyorlar. Aslında o bölgenin insanı biliyor nerde satıldığını. Ama ateş düştüğü yeri yakar deniliyor ateş nereye düşerse düşsün beni yakar denmiyor dolayısıyla ateş düştüğü yeri yakar dediğinde yani başına gelmeden anlamazlar. Sadece uyuşturucuyla mücadele bu iş olmaz çocuklarımız içini doldurmamız lazım büyük bir boşluk var bu sefer ne oluyor internet cep telefonu uyuşturucunun içinde buluyorlar kendilerini bu çocuklar daha üniversite çağına daha gelmeyeler bunları yaşıyorlar” dedi.

ÇOCUK 12 YAŞINDA UYUŞTURUCU TEMİN EDEBİLİYORSA BUNU İYİ DÜŞÜNMEK LAZIM
Manisa’da artışı var şu sıralara da. Antalya’dan ve İzmir’den çok fazlar geliyorlar. Manisa İzmir’in arka bahçesi orası buraya burası oraya çok ciddi anlamda etkiliyor artış var. 11–12–13 yaşındaki bir çocuk uyuşturucu temin etme noktasına geliyorsa bu para kazanmıyor demek ki bir boşluk var aile çocuğunu takip etmiyor. Aile çocuğu ne yapıyor uyuşturucuyu nasıl alıyor nerden temin ediyor nasıl kullanıyor bunları takip etmiyor. Bunlar takip etse eğer yani o çocuk hiç o duruma düşmeden yakalamış olacak belki de hiç uyuşturucuyla tanışmayacak. Birde çok gözümüzden kaçan bir şey var bali tiner gibi uyuşturucu bağımlıkları Manisa’da çok fazla. Bunlara çok kolay ulaşılıyor. Bunların diğerinden daha az zararı yok bazı üçüncü maddelerin zararı başka uyuşturuculardan daha fazla. Esrar çok kolayca bulunan bir madde ve çok ta ucuz temin edilebilir duruma geldi. Bu sigarayla mücadele iyi oldu mücadele edilmezse bir basamağı çıkılmış oluyor, ikinci basamağı esrar oluyor üçüncü basamağı haplar oluyor dördüncü basamağı da eroin oluyor. Yani bu böyle gidiyor ancak asıl sebep ortadan kaldırılmazsa eğer bugün uyuşturucu gider çocukların dünyasına porno girer. Özelikle internet ve cep telefonu çocuklar için çok büyü bir tehlikedir. Bu çocuklar uyuşturucu bağımlısı değiller ama internet ve telefon bağımlısı oluyorlar çocuklara ciddi bir sıkıntı ve boşluk içerisindeler.

GENÇLER HİÇ BAŞLAMAMALI BAŞLADIYSALAR BİLE EN KISA ZAMANDA TEDAVİ OLUP KURTULMALI
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde uyuşturucu kullanımından dolayı 23 gün tedavi gören ve taburcu olan C. K.(17) “ Arkadaş ortamıyla, bazı arkadaş diye bildiğim insanlar tarafından uyuşturucu kullanmaya başladım. İlk uyuşturucu kullanmaya 13 yaşında başladım. 4 yıl boyunca uyuşturucu kullandım. Esrarla başladım, hap, eroinle devam ettim. Lise 1’de üst üste 2 yıl sınıf tekrarı olunca okulu bıraktım. Mersin Devlet Hastanesinden bir doktor bana Manisa’da sizin yaş grubunuzla ilgili bölüm var, orada tedavi görürsen senin için daha faydalı olur dedi. Gençleri şunu tavsiye ediyorum gençler hiç başlamamalı, başladıysalar bile en kısa zamanda tedavi olup kurtulmalıdırlar. Benim anam ağladı, başkaların anası ağlamasın” diye konuştu.

OĞLUM UYUŞTURUCUYA BAŞLAMADAN ÖNCE DAHA OLGUN DURUMDAYDI
Taburcu olan C.K’nin annesi S.K(45) “ Biz yandık başkaları yanmasın. Oğlum arkadaş ortamında başlamış 3 senedir fark ettik ama bir türlü çaresini bulamadık. 3 yıldır mücadele ediyoruz. Adana’da yatırdık. En son buraya geldik. Bizde, çocuğumuzda çok zor günler yaşadık. Ailece yıprandık. Çocuğumuzun uyuşturucu kullanmasını aşağı yukarı kullanmaya başladıktan 3 sonra fark ettik. Arkadaş çevresinden dolayı buna bulaştı. Yoksa aile içinde herhangi bir sorunumuz yok. Tek sorunumuz bu uyuşturucu. Tedavi olumlu geçti inşallah bir daha bu kötü günleri yaşayamayız. Oğlum uyuşturucuya başlamadan önce daha olgun daha iyi bir durumdaydı. Beni çok severdi. Dünyada en çok sevdiği kişi bendim. Bu uyuşturucuya başladıktan sonra benden nefret etmeye başladı. Beni dövdü, bana her türlü zararı vermeye başladı. Başladıktan sonra aileye bize düşman olmaya başladı. Odada tek başına karanlıkta oturuyordu. Kimseyi yanına istemiyordu. Biz yanına yaklaştığımız zaman sanki kendisine zarar verecekmişiz gibi düşünüyordu. Bizi düşman gözüyle görüyordu, sanki biz onu öldürecekmişiz gibi düşünüyordu. Beyin çalışmaz hale gelmişti. Bir şey yapmak istiyordu ama yerinde kalıyordu. O pisliğin içine düştü mü çıkarması o kadar zor ki. Mersin’de her tarafa başvurdum ama çare bulamadık. Aileler çocuklarına dikkat esinler. Çocukların arkadaş çevresine çok iyi dikkat edilmelidir. Okul çevrelerinde çok satılıyor. Okul çevrelerine dikkat edilmeli. Aileler çocuklarını sürekli takip etmeleri lazım” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder